Materialul din Spuma EVA

Materialul din Spuma EVA

Ce este spuma EVA?

Spuma EVA este un material folosit pretutindeni. Etilen-Acetatul de Vinil, cunoscut sub forma de EVA, este o spuma obtinuta prin amestecul de copolimeri ai etilenei cu acetatul de vinil. Intr-o singura foaie din spuma EVA, procentul greutatii acetatului de vinil variaza intre 10% si 40%. De asemenea, polietilena este un element destul de important in productia spumei EVA. Densitatea, duritatea, culoarea si rezistenta sunt caracteristici care depind de variatia cantitatii de aditivi si catalizatori din timpul procesului de turnare a spumei EVA.

Materialele din spuma EVA au o structura de celule inchise care se defineste printr-o performanta excelenta, rezistenta la apa si umiditate, amortizare si absorbtie de socuri, izolare termica puternica, durabilitate pe termen lung etc. Este utilizata aproape in toate domeniile, incepand de la constructii, pana la producerea de incaltaminte, jucarii, ambalaje s.a.m.d.

4 procese prin care trec foile din spuma EVA

1.Pregatirea formulelor pentru materiile prime din plastic

Pentru a incepe productia spumei EVA este necesara o formula chimica precisa, astfel incat produsul final sa aiba o calitate excelenta.

Materialele de baza includ particule din plastic de copolimer etilen-acetat de vinil si polietilena, carbonat de calciu si pulbere de talc, agent de reticulare dicumil de peroxid (DCP), agent de spumare azodicarbonamida (AC), promotor de spumare a oxidului de zinc, agent de lubrifiere a acidului stearic.

Pe langa elementele de baza, pentru a finisa materialul din spuma PU este necesara utilizarea unor adjuvanti, cum ar fi culoarea (alb-negru fiind cea tipica, dar pot fi folosite diverse culori), aditivi ignifugi pentru izolarea la caldura si rezistenta la foc, agenti antistatici pentru ambalarea produselor electronice s.a.m.d.

2. Procesul de amestecare

Procesul incepe dupa stabilirea cantitatilor de materii prime din plastic si aditivi. Acestea se amesteca chimic prin incalzire si presiune (intr-un utilaj specific), transformandu-se intr-o pasta lipicioasa.

3. Prelucrarea foii EVA prin extruder si transportor

Amestecul rezultat din procesul anterior, se va introduce in utilajul de extrudare pentru transformarea acestuia in foi de spuma EVA. Inainte de acest pas, se poate seta viteza de lucru pentru a asigura o grosime ideala pentru procesul de spumare.

Dupa introducerea amestecului in utilaj, acesta va fi comprimat printr-o presiune ridicata. Cea mai importanta parte a acestui proces este trecerea amestecului printre rolele metalice, astfel incat amestecul sa se transforme in foi perfect netede, dintr-un plastic cu o densitate mare, care asteapta ultimul proces.

4. Procesul de spumare

Acest proces este necesar sa se desfasoare la o temperatura si o presiune potrivita, astfel incat calitatea, densitatea si rezistenta foilor din spuma EVA sa nu fie afectate. Foile sunt imbinate cu catalizatori, exact ca intr-un proces de vulcanizare.

Care sunt proprietatile spumei EVA?
    • AMORTIZARE:

      Spuma EVA nu este un material rigid si tare, ci dimpotriva, este spumos si flexibil. In ciuda elasticitatii, acest material este destul de rezistent si are o capacitate extraordinara de amortizare.

    • ELASTICITATE:

      Spuma EVA poate contine aditivi si elemente din cauciuc natural care ii maresc gradul de rezistenta. Elasticitatea combinata cu rezistenta, duc la formarea unui material foarte durabil.

    • IZOLATIE:

      Fiind un material cu celule inchise, este extraordinar pentru izolare. Poate suporta temperaturi de la – 30C pana la 80 C. De asemenea se pot adauga agenti de intarziere a focului si antistatici pentru o izolare de inalta performanta.

    • REZISTENTA:

      Capacitatea spumei EVA de a rezista la apa, umiditate, ulei, zgomot, solventi este datorata celulero inchise si suprafetei plane.

    • FLOTABILITATE:

      Pentru ca este un material rezistent la apa, iar spuma EVA cu densitate joasa sau medie este usoara, il face potrivit pentru produsele marine.

    • DURABILITATE:

      Spuma EVA ofera o durabilitate pe termen lung, chiar mai bine decat materialele din cauciuc.

Pentru sfaturi suplimentare cu privire la gama de produse si operatiunile de prelucrare, contactati specialistii nostri iFoam AG la +40 214.480.358 sau productie@ifoam.ro



Autor: iFoam
Lorem Ipsum is simply dummy text of the printing and typesetting industry. Lorem Ipsum has been the industry's standard dummy text ever since the 1500s, when an unknown printer took