Cum functioneaza frezarea CNC

Cum functioneaza frezarea CNC

In acest articol vom discuta despre procesul de frezare CNC, prezentand elementele de baza ale acestuia, precum si componentele si instrumentarea utilajului de frezat CNC
iFoam AG ofera servicii de prelucrare prin frezare CNC 2D si 3D, prelucrare CAM si prelucrare volumetrica in materiale din spume usoare.

→ Ce reprezinta procesul de frezare CNC?

→ Operatiunile de frezare CNC

→ Echipament si componente pentru frezarea CNC

→ Tipuri de configuratii ale utilajelor CNC

→ Gama de materiale care pot fi procesate prin frezarea CNC

→ Concluzii

Ce reprezinta procesul de frezare CNC?

Prelucrarea prin Frezare CNC sau frezarea prin control numeric al computerului este un proces de prelucrare care utilizeaza comenzi computerizate și instrumente de frezare de inalta precizie in mai multe puncte rotative, pentru a indeparta progresiv materialul din piesa de prelucrat si a realiza un prototip sau un produs personalizat.

Acest procedeu este potrivit pentru prelucrarea mai multor tipuri de materiale, cum ar fi metalul, plasticul, sticla si lemnul si pentru a produce o varietate de piese/produse proiectate dupa bunul plac.

Prin procesul de frezare CNC se utilizeaza comenzi computerizate pentru a putea opera si manipula utilajele care taie si modeleaza materialul. De asemenea, acesta urmeaza aceleasi etape de productie de baza pe care le fac toate procesele de prelucrare CNC, inclusiv:

  • Proiectarea unui model intr-un program specializat
  • Conversia modelului pentru programul CNC
  • Configurarea frezei CNC
  • Executarea operatiei de frezare

Procesul de frezare CNC incepe prin crearea unui design 2D sau 3D, iar ulterior, proiectul finalizat este exportat intr-un format de fisier compatibil CNC si convertit prin software CAM intr-un program de masini CNC, cu ajutorul caruia vor fi efectuate comenzile utilajului pe piesa de prelucrat.

Inainte ca operatorul sa ruleze programul CNC, pregateste freza CNC prin asezarea piesei pe suprafata de lucru a masinii si atasarea uneltelor de frezare. Procesul de frezare CNC utilizeaza masini de frezat cu CNC orizontale sau verticale – in functie de specificatiile si cerintele aplicatiei de frezare – și unelte de taiere cu mai multe puncte (cu mai multi dinti), cum ar fi freza si burghiul. Cand aparatul este gata, operatorul lanseaza programul prin interfata masinii, solicitand masinii sa execute operatia de frezare.

Odata initiat procesul de frezare CNC, masina incepe sa roteasca instrumentul de taiere la viteze care ajung pana la mii de RPM. In functie de tipul masinii de frezat folosit si de cerintele aplicatiei de frezare, pe masura ce instrumentul taie piesa de prelucrat, masina va efectua una dintre urmatoarele actiuni pentru a produce taieturile necesare:

  1. Introduce lent piesa de prelucrat in instrumentul rotativ staționar
  2. Muta instrumentul pe piesa de lucru stationara
  3. Misca atat instrumentul cat si piesa de lucru unul in raport cu celalalt

In general, frezarea este cea mai potrivita ca un proces secundar sau de finisare pentru o piesa deja prelucrata, oferind definirea sau producerea caracteristicilor piesei, cum ar fi gauri, fante și filete. Cu toate acestea, procedeul este folosit și pentru a modela o bucata de material de la inceput pana la sfarsit. In ambele cazuri, procesul de frezare indeparteaza treptat materialul pentru a modela forma dorita a piesei.

Operatiunile de frezare CNC

Frezarea CNC este un proces de prelucrare adecvat pentru producerea unor piese de mare precizie, cu toleranta ridicata in prototip, unice si mici și mijlocii.

Versatilitatea procesului de frezare ii permite sa fie utilizat intr-o gama larga de industrii si pentru o varietate de caracteristici si modele de piese, inclusiv crestaturi, sanfrenuri, filamente si buzunare. Cele mai frecvente operatiuni de frezare CNC includ:

  • Frezarea fetei (planare) -planeitate
  • Frezarea simpla (perforare – dintr-un capat in celalalt)
  • Frezarea unghiulara
  • Frezarea formelor

Frezarea fetei (planare)  -planeitate

Frezarea de tip planare se refera la operatiile de frezare in care axa de rotatie a instrumentului de taiere este perpendiculara pe suprafața piesei de prelucrat. Procedeul foloseste freze de fata care au zimti atat periferic (folositi pentru taiere) cat si in fata (folositu pentru aplciatii de finisare). In general, frezarea de tip planare este utilizata pentru a crea suprafete plane și contururi pe piesa finisata, producand finisaje de calitate superioara.

Frezarea simpla (perforare – dintr-un capat in celalalt)

Frezarea neteda se refera la operatiunile de frezare in care axa de rotatie a sculei de taiere este paralela cu suprafata piesei de prelucrat. Procedeul foloseste freze simple care au dinti periferici. În funcție de specificațiile aplicației de frezare, cum ar fi adâncimea tăieturii și dimensiunea piesei de prelucrat, se folosesc freze înguste (pentru taieturi mai adanci) și late (pentru taierea suprafetelor mari).

Frezarea unghiulara

Frezarea unghiulara se refera la operatiunile de frezare in care axa de rotatie a sculei de taiere este intr-un unghi in raport cu suprafata piesei de prelucrat. Procedeul foloseste freze cu unghi unic pentru a produce caracteristici unghiulare, cum ar fi sanfrenuri, striatii si scobituri.

Frezarea formelor

Frezarea formelor se refera la operatiunile de frezare care implica suprafete neregulate, contururi si margini, cum ar fi piese cu suprafete curbate si plane sau suprafete complet curbate. Procedeul foloseste freze specializate, cum ar fi freze convexe, concave si rotunjite la colturi.

Echipament si componente pentru frezarea CNC

Procesul de Frezare CNC foloseste o varietate de aplicatii software, masini-unelte si masini de frezat, in functie de operatia de frezare efectuata.

La fel ca majoritatea proceselor de prelucrare CNC, procesul de frezare CNC foloseste un software specializat pentru a produce designul piesei inițiale și software-ul CAM pentru a genera programul CNC care ofera instructiunile de prelucrare pentru producerea piesei.

Majoritatea masinilor de frezat au in mare parte aceleasi componente de baza:

  • Unitate de comanda
  • Sasiu
  • Masa de lucru
  • Punti mobile (axe mobile)
  • Module-unelta
  • Interfata masina

Tipuri de configuratii ale utilajelor CNC

In general, masinile de frezat sunt clasificate in configuratii ale masinilor orizontale si verticale, precum și diferentiate in functie de numarul axelor de miscare.

Mainile orizontale folosesc arbori pentru un sprijin suplimentar si stabilitate in timpul procesului de frezare si au capacitati de sustinere pentru unelte de taiere multiple. Comenzile pentru freza verticala cat si orizontala depind de tipul de masina utilizata. De exemplu, unele masini pot ridica, cobori si deplasa axul pe lateralul mesei de lucru, in timp ce alte masini au fusuri si mese de lucru stationare care se misca pe orizontala, vertical și rotativ. De asemenea, sunt disponibile echipamente auxiliare care modifica  masinile verticale sau orizontale pentru a sustine procesul opus.

Majoritatea masinilor de frezat CNC sunt disponibile cu 3 pana la 5 axe – de obicei asigura performante de-a lungul axelor XYZ si, daca este cazul, in jurul axelor de rotatie. Axa X si axa Y desemneaza miscarea orizontala (dintr-un lateral in celalalt si respectiv inainte si inapoi), in timp ce axa Z reprezinta miscarea verticala (in sus si in jos) și W -axisul reprezinta miscarea in diagonala pe un plan vertical.

Gama de materiale care pot fi procesate prin frezarea CNC

Procesul de frezare CNC este cel mai potrivit ca un proces de prelucrare secundar pentru a oferi caracteristici de finisare unei piese proiectate la comanda, dar poate fi, de asemenea, utilizat pentru a produce proiecte personalizate si piese de specialitate de la inceput pana la sfarsit. Tehnologia de frezare CNC permite procesarea pieselor dintr-o gama larga de materiale:

La fel ca in toate procesele de prelucrare, atunci cand alegi un material pentru o aplicatie de frezare, trebuie sa iei in considerare mai multi factori, cum ar fi proprietatile materialului (duritatea, rezistenta la tractiune, la forfecare, chimica, la temperatura) si rentabilitatea prelucrarii materialului.  Materialul ales stabileste tipul (tipurile) masinii-unelte utilizate si design-ul si setarile optime ale masinii, inclusiv viteza de taiere, viteza de avans si adancimea de taiere.

Concluzii

Procesul de frezare CNC este ideal pentru finisarea pieselor din aproape orice tip de material.

Daca te-ai lasat cucerit de acest proces sau vrei sa afli mai multe si despre alte tipuri de procese, contacteaza-ne la +40 214.480.358 sau productie@ifoam.ro  si specialistii nostri iFoam AG te vor ajuta sa iti gasesti solutia potrivita nevoilor tale.